pondělí 27. 11. 2006                    Odpusť, Sókrate! vyfotil Ř., 23. 11.

Galerie první kabinky zleva (pokud nahlíženo z mísy, tak zprava)

Jestliže to není na první pohled patrno z obrázku, potvrdím to i slovně: dnešní deníkový zápisek bude pojednávat zcela netradičně o toaletách, což je na mých stránkách, nemýlím-li se, poprvé, a doufejme také naposledy. Za tu nedlouhou dobu, po níž jsem dostal příležitost narušovat integritu FF UK zevnitř, jsem si nemohl nevšimnout, aniž bych tomu věnoval nějakou soustavnější pozornost, či dokonce esej, že nejzajímavější omalovánky na dveřích od kabinek skýtají záchody na prvním patře hlavní budovy fakulty (samozřejmě, nebyl jsem všude - můj průzkum se například soustředil téměř výhradně na tyto místnosti primárně určené mužům), snad náhodou nedaleko sídla Ústavu anglistiky a amerikanistiky. Dalo by se možná i říci, že zdejší dveře do soukromí tvoří jakousi alternativní ústavní knihovnu nevšedních mouder a pravd o životě. Pár vám jich níže ocituji, abych nekafral pořád jen o sobě, že jo.
Předně, pokud bych vycházel jen z těchto jedněch níže citovaných dveří a uvažoval, že všechny výroky jsou pravdivé, a nikoli dílem jednoho zhrzeného vandala, tak by jistá menšina na fakultě nebyla už nadále menšinou, nýbrž zcela dominovala mezi námi muži (kteří jsme, nutno dodat, i tak silně v podměrečném počtu ve srovnání s něžnějším pohlavím). Pregnantně vyjádřeno, "koukám, že je to tady samej buzík." Úroveň angličtiny by pak byla ještě o kousíček nižší než obecně mezi (některými) anglisty ("Usama and Muslims is werry dangerus"), avšak je zde zřetelná tendence dalších jedinců s tím něco dělat ("I want to fuck you or suck you and teach you English"). Mezi jednotlivými nabídkami inzerujícími nebo požadujícími všemožné sexuální praktiky se pak poněkud ztrácí zpráva zoufalého slabozrakého bývalého majitele zapomenutých brýlí, snad kdyby doplnil nějaký obrázek... Sókrata na snímku jsem však musel aspoň částečně hranicí obrázku zcenzurovat, protože i zdejší kanál má své, byť velmi volné a nezřetelné, meze, zjevně na rozdíl od fakultních záchodků.
Úplně dole, mimo obrázek, kdosi vyjádřil myšlenku, kterou jsem si schoval na konec a jíž uzavřu dnešní příval vět; namísto lamentace nad pochybnými mravy spolužáků a volání po napravení pověsti ústavních hygienických zařízení ocituji vyjádření neznámého autora, které to vše myslím pěkně shrnuje.
Tak tedy: "Před chvilí jsem sem udělal přijímačky, a už sem nechci."
Dobrou náladu vám a horám sníh, těším se na brzkou shledanou.

(
27. 11. 22:50)

Názory čtenářů:

kipenzi: Ačkoli je něžnějšího pohlaví drtivá většina, tak veškerej intelekt FF UK se soustředil na výhradně mužské záchodky... Měla bych se nad tím hluboce zamyslet...

 

 

 

 

 

 



 

neděle 26. 11. 2006                    Hrazdítka II. vyfotil neznámý fotbalista, 26. 11.

Na turnaji aneb Jenom blbec se dvakrát spálí o stejná kamna

Pamětníci si možná ještě vzpomenou, že jsem zde před časem popisoval příhody fotbalového týmu Hrazdítek, který se onehdá vydal na turnaj v malé kopané, aby pak vykopal uspokojivý výsledek v náhradní soutěži v pokutových kopech. To bylo tak před půl rokem a všichni jsme si po vyřazení našeho mužstva v osmifinále slibovali, že se do podobné pakárny už nikdy nenecháme navézt. Nicméně když se naše oblíbená vyučující Hrazdírová před čtrnácti dny zeptala, jestli nechceme náhodou vyrazit na turnaj FF UK v sálové kopané, s klidem jsem se přihlásil, jsa si vědom toho, že se stejně nenajde dalších pět bláznů, kteří by dobrovolně obětovali neděli pokusem o sport, namísto běžnějšího střízlivění, studia, romantických podzimních vycházek s partnery a pejsky a podobných, vesměs klidnějších a pochopitelnějších aktivit. Nenašli by se, leč našel je Michal. Činorodý kapitán (na snímku s čelenkou; kromě mě jediný pozůstatek původních Hrazdítek) dokázal k prvotním třem zájemcům a k mému velkému divení nalézt další hráče (co jim nasliboval, mi není známo), tudíž nás bylo téměř hafo - nebylo zbytí, musel jsem nastoupit.
Turnaj pro mě nezačal příliš šťastně. Musel jsem vstát v šest (!) a v poklusu se vydat na odyseu do předaleké hostivařské tělocvičny. Ani tam to však nezačalo zrovna růžově. Agresivní domácí tým nám namísto poklidného utkání na probuzení připravil hořkou snídani,  čtyřbrankový příděl. Příliš jsme si však nezoufali, pořád před námi byly ještě další tři zápasy, a do dalších bojů přeci postupují z naší pětičlenné skupiny čtyři týmy, to bychom byli pořádná kopyta, kdybychom řekněme aspoň to semifinále jako neudělali, co? No von by i ten postup stačil, víš co, když už jsme se sem takovou dálku vláčeli, že jo?
Nebudu dlouze napínat, stejně už každý tuší, jak to dopadlo. Po dalších třech porážkách 0:1, 0:2 a 0:1, rozbití nosu našeho brankáře (au!), několika nastřelených tyčkách a nesčetných nadávkách na cokoli jsme se s turnajem rozloučili poměrně záhy bez toho, abychom vstřelili branku. Náladu nám to však, soudě podle snímku, příliš nezkazilo - a to jsme ještě nevěděli, že za náš strhující výkon dostaneme sice pěkně hnusný, ale přesto šampaňský.
Chyboval, kdo nejel.

P.S. Zleva: Dan, Michal, Šimon nebo Matouš, Matouš nebo Šimon (pletl jsem si je), Tomáš, Jirka. V podpalubí já.

(
26. 11. 15:01)

 

 

 

 

 

 

 

čtvrtek 23. 11. 2006                    Les spí. vyfotil Ř., 17. 11.

Za chvilku jdu taky spát, jo?

Dnes večer vznikalo ve spolupráci se mnou jedno z těch objektivně slabších fotoalb těchto stránek, nicméně nutno podotknout, že i tak jsem se docela bavil, vzpomínal - a občas i bál, to když na mě dolehla tíživá nálada snímků podobných tomuto mlhavému pohledu do útrob lesa. Rozhodl jsem se zde tedy vystavit pár desítek snímků z jedné víkendové akce našeho oddílu, neboť mi bylo jasné, že těmto obskurním fotografiím bude lépe na tomto dvorečku, než na designově vytříbených nových stránkách oddílu, kde by se jistě cítily lehce cizí. Navíc má teď Honzina spoustu práce, tak jsem ho s nimi ani nechtěl otravovat.
Nicméně, další snímky ze Šumavy najdete mezi Fotkami, já se už pro dnešek rozloučím, protože se mi opravdu chce tuze chrnět...


(
23. 11. 22:54)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

středa 22. 11. 2006                    Rozhledna pro Vlastíka. vyfotil Ř., 17. 11.

Na vrcholu šumavského Libína ční...

Nikoli pohledný a úspěšný, nýbrž podivný je tento reprezentant uplynulého víkendu v disciplíně fotografování na cíl; jsem si toho dobře vědom. Sejmul jsem jej na vrcholu kopce, pod nímž jsme měli tu čest od minulého čtvrtka do neděle pobývat. A bylo to dokonce částečně na objednávku, jak naznačuje nadpis. Ihned musím, abych zaplašil zklamání Vlastíkovo, dodat, že pro něj mám i normálnější, světlejší a ostřejší snímek stejné budovy; tento vznikl přeci jen spíš pro mou drobnou radost. A ze stejného důvodu jsem si jej sem dnes vystavil, protože jinak by se asi do světa nepodíval, spíše by na něj čekal výmaz.
Kdybyste viděli ten výhled! Spatřili jsme na pozadí blankytného nebe i toho času nemocného Bobíka (1 264 m), stejně vysoká hora Rádoš však v jeho těsné blízkosti kupodivu chyběla. Tento i ostatní výhledy a další fotky mám téměř připravené, jen je okomentovat a uspořádat do fotoalba. Slibuji, že se brzy podělím, pár fotek z této víkendovky stojí za viděnou.
Abych to nějak rychle ukončil: neboj, milý objednateli, zvětšeninu rozhledny pro holé zdi tvého pokojíčku bude možno pořídit i bez té ztemnělé rostliny v popředí. Nevím, jak se jmenuje, jen vím, že se z jejího dutého stonku velmi dobře střílejí její plody (nebo co to je). Zkuste to taky.


(
22. 11. 17:24)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pondělí 20. 11. 2006                    Mistři! vyfotil náhodný kolemjdoucí, 19. 11.

FC Forejt - Homidlo 4:0 (1:0)

Nevídaný výkon předvedl včera náš fotbalový tým, když na hřišti v Hrdlořezích jednoznačně přehrál dalšího kandidáta postupu, a po zásluze tak zvítězil téměř rozdílem třídy. Po předchozích dvou remízách jsme se tedy konečně opět dočkali výhry, a navíc i satisfakce v podobě postupu do vybrané společnosti sedmé ligy.
Přitom to včera nebylo zas tak snadné: hráči soupeře sice příliš neoplývali technickými kvalitami, zato však hrozili v našem pokutovém území četnými závary. Po jednom takovém jsme i dostali branku, jenže se chvíli před ní kupodivu ozval hvizd rozhodčího, který si jako jediný ze všech všiml druhého míče kutálejícího se zcela mimo dění na hřišti, neboť
hru samotnou moc nesledoval - a pokud ano, tak ji posuzoval okem velmi necitlivým a kopané neznalým, k velkému vzteku především soupeře.
V úvodu jsme soupeře dostali pod tlak, a po zásluze se brzy ujali vedení, to když si Marťas pohotově naběhl na precizně zahraný rohový kop. Homidlo hrálo o vše, potřebovalo vyhrát, ale jejich snaha narážela na naši obrannou zeď, tvořenou jednotlivými, dnes téměř neprostupnými zídkami s čísly 22 (Vlastík), 31 (Péťa), 666 (Zdeněk), 16 (Marťas), 1 (Franta) a 9 (Ondra). A když už něco náhodou prošlo, nějak jsem to rozličnými končetinami udržel před brankovou čarou.
Zkázu soupeřovým postupovým nadějím přinesl druhý poločas. Podařilo se nám (konkrétně Basítkovi, ale za vydatné pomoci Piškota s Ondrou) zčistajasna vsítit během minuty dvě branky, které naprosto zlomily odpor protivníků. Ti se poté soustředili téměř výhradně na spory interní a invektivy vůči rozhodčímu. Po třetí brance dokonce brankář Homidla vztekle zahodil rukavice a započal raději kouřit uklidňující cigaretu na opuštěné střídačce. Poslední čtvrthodina se odehrávala v exhibičním tempu a korunovala ji závěrečná branka, již vstřelil do té doby všespalující Pecen.
Na snímku vidíte všechny včerejší hrdiny, včetně trenéra Luboše, který se na nás po čase opět přišel podívat, a mohl s uspokojením sledovat vynikající představení našeho mužstva, jež se bez ohledu na výsledek posledního kola octne na jaře o ligu výše. To osmiligové bahno, které vidíte na snímku pod námi, tedy opouštíme - jsem zvědav, jaké bude to sedmiligové. 

(
20. 11. 9:43)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

čtvrtek 16. 11. 2006                    Minuty a spol. vyfotil Ř., 14. 11.

Kouzelný úterní večer

Po ochutnávce v podobě vystoupení na festivalu zvaném Bažantiáda konečně mé milé Minuty dorazily do Prahy, aby pro nás všechny, kteří jsme neváhali z peněženky odsypat 200,- v českých za lístek, odehráli zase po čase pořádný koncert. Dokonce více než to. Jednalo se totiž o jedno z vystoupení turné, na němž -123 min. oslavují deset let své existence. Tudíž si pozvali řadu hostů, nu a ti si s nimi více či méně skladeb zahráli. Třeba bubeníka Vaška Zímu, saxofonistu Michala Žáčka, dvojici perkusistů, klávesistu... a tak. Já jsem si nikoho sice nepozval, ale také jsem v solidně zalidněném davu pod pódiem nebyl jediným reprezentantem radotínské kultury, jako. Dorazil Franta, Kája a také cizinci Špína, Hanka a Perda s přítelem. Myslím, že si to všichni dost užili.
Rádi jsme se opět nechali strhnout proudy barevné hudby, jež z pódia a přilehlých reproduktorů prýštila více než dvě a čtvrt hodiny. S množstvím dalších nástrojů ztratila hudba Minut něco málo ze své občasné rockové přímočarosti, ale nabyla nových rozměrů, písničky se klikatily množstvím sól a posílená rytmika rozhýbala snad úplně každého v publiku, včetně Káji. Zdeněk Bína na obou snímcích třímá moji oblíbenou kytaru, která za normálních světelných podmínek vypadá jako z perníku - a podobně sladké zvuky se z ní linuly....
Abych to zbytečně neprotahoval, tak jen potrvdím zjevné, a sice, že jsem byl spokojen na nejvyšší míru; kdyby mě to kočky naučily, tak bych snad hlasitě předl. A přesto, že jsem nějak nedostal příležitost předvést něco ze svého velkolepého hudebního umění, skončil jsem zcela bezhlasý...Bohužel pro všechny, bylo to jen krátkodobé. Už včera jsem si celý den prozpěvoval "Stop confusing me!", když mi ji nezahráli, ač byla na playlistu. A to, milé Minuty, neokecáte, protože důkazní materiál pro toto tvrzení jsem si vypůjčil z pódia.   

(
16. 11. 10:01)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

pondělí 13. 11. 2006                    Večer Osadníků. vyfotil Ř., 13. 11.

Vesnice, města, lodičky, kartičky, Řízek.

Kdybych to sám sobě vyprávěl, asi bych si nevěřil. Ale stalo se - skutečně jsem se, už téměř klidný po neúspěšném zápase v kopané, octl v sobotu večer u Davinců v kuchyni, ve společnosti sourozenců z pravé poloviny snímku, Kamči (zabírající část poloviny levé), její levnější poloviny a samozřejmě také té mé, dražší. Jak si každý, kdo mě aspoň z vyprávění či pomluv zná, určitě domyslí, citelně mi v této společnosti chyběla jakákoli šestistrunná kamarádka, s níž bychom se naladili do stejné nálady, popili, popěli a  nechali na svých rezonančních deskách promluvit své stesky do nenaslouchajícího éteru. Tudíž mi nezbylo než zasednout do společnosti výše zmíněných a taktéž participovat na hlavním programu večera, tedy hraní oblíbené (?) akční hry Osadníci.
Podrobnější reportáž z dechberoucího střetnutí propracovaných strategií zbylých hráčů s mou zběsile nahodilou bezmyšlenkovitou horečnatou živelností brzděnou otupělou zmatkující ospalostí dnes vzhledem k celkové únavě materiálu neposkytnu; musí vám naprosto stačit zásadní informace, že jsem asi tříhodinovou partii kupodivu dotáhl k vítěznému konci, navzdory obchodnímu embargu, které na mě bylo uvaleno záhy poté, co si kdosi najednou uvědomil, že mi k vítězství chybí jediný bod.
Naštěstí všechny zázraky už v dnešní době mají svá vysvětlení, tudíž i tento. Oproti všem zákonům pravděpodobnosti totiž prý padala častěji jedenáctka než osmička, proto nevyhrál Rádoš. Takže i toto malicherné vítězství můžu s klidným srdcem odeslat do sféry omylů, mezi maturitu, přijímací zkoušky na vysokou školu a řidičský průkaz...
Ale vážně. Byl to docela prima večer; napínavá hra, příjemný, místy i trochu legrační pokec, grepový džus. Nelitoval jsem.

(
13. 11. 22:56)
 

 

 

 

 

 

 

 

 

sobota 11. 11. 2006                    Bezbranková ostuda. vyfotila Kája, 11. 11.

FC Forejt - U Karla 99 0:0 aneb Oslavy postupu se odkládají....

Záměrně až po čtyřech hodinách od utkání, když už mě pomalu opouští prvotní vztek, vám nyní už téměř s klidem (je však možné, že se ta potlačovaná agresivita ještě místy projeví) nabídnu na pár řádcích stručnou reportáž o té dnešní neslavné remíze.
Sešlo se nás dnes jen devět, jistě k velké úlevě všech těch, kteří už několik zápasů hořekují, že si málo zahrají. Na Císařskou louku jsme dorazili prakticky v nejsilnější sestavě. Ze soupeřů vskutku strach nešel. Na hřišti potvrzovali můj prvotní dojem,  že si s míčem rozumějí ještě o kousek méně než my, poměrně přesvědčivě. V prvním poločase a v notné části druhého dějství jsme na hrbolaté hlínoškváře naprosto dominovali, tudíž jsem se  mohl do hry zapojit víceméně jen povbuzováním, nadáváním a rozehráváním několika nepřesných výkopů, jinak jsem se v malém vápnu opuštěn měnil v očíslovaný rampouch a se zamrzlým dechem napjatě sledoval nekončící útočné nájezdy na branku soupeře. Bylo vskutku na co koukat. Naše ofenzivní celebrity se předháněly v individuálních průnicích utopených v kličkách, střelách mířících až nad mraky či do řeky, a pokud se snad nějaká akce přeci jen dočkala kloudného zakončení, polapily ji rukavice jistě chytajícího veterána mezi tyčemi. Ať už byl v útoku zrovna Pecen, Basítek či Piškot, byli nebezpeční vždy jen každý chvilkově sám, jakékoli záblesky souhry trvaly velmi krátce a ke kýženému efektu jaksi nevedly.
Když už se zápas chýlil ke konci a skóre bylo stále na nule, začal se skrze otvory v našich bezzubých přívalech ofenzivy prosazovat i do té doby zakřiknutý soupeř. Naše v tu dobu již velmi útočně laděná a spěchající obrana mě několikrát nechala natotik na holičkách, že jsem se musel velmi nerad probrat z hibernace a několika skoro gymnastickými zákroky dát na vědomí, že jsem ještě neodešel domů, a zabránit ještě většímu průšvihu, než je plichta s jedním z posledních týmů tabulky. Kluci mě zkrátka nechali vyniknout, ale opravdu jen ve chvílích našeho zoufalého závěřečného tlaku, jinak hrála obrana bezvadně, další čisté konto je jen nechtěnou odměnou našeho společného výkonu. Kdyby kolegové z útoku bývali vstřelili i nějaký ten gól, třeba by to dnes bylo veselejší čtení. Nechci nikomu sahat do svědomí, ale nejsou tři branky v posledních čtyřech zápasech trochu málo? 
Nakonec stručně o dnešních leteckých snímcích - pořídila je statečná fanynka Kája; na prvním z nich hráči očima hypnotizují snášející se míč, na druhém praděd psychicky vytěsňuje Piškotův pokus mimo branku, na třetím levituje Marťas a na čtvrtém plachtí v poslední velké šanci balon na břevno branky.

Hodnocení hráčů (opravdu mám?Tak jo.): 
2 (až na nějaké výkopy mám svědomí čisté), Péťa 2 (nejjistější obránce), Marťas 2,5 (jistý ve vzduchu, leč kazil přihrávky), Zdeněk 3 (přišel pozdě), Vlastík 3 (brzdil hru, ale nedostal moc balónů), Ondra 3 (snaživý v obraně, ale zapomínal se), Pecen 4 (až na několik nepřesných hlaviček nic moc nepředvedl), Basítek 3,5 (často pronikal sám, ale zcela bezúspěšně, nepřihrával), Piškot 3,5 (nejvíce snahy, ale také pokažených střel, dostal málo přihrávek, zároveň jich však málo vyslal)
(
11. 11. 17:06)

Názory čtenářů:
čarostřelec: Tahle střela šla zrovna dovnitř, akorát jí dědula vyrazil, ale na to už se asi historie ptát nebude...

 

 

 

 

 

 

 

 

středa 8. 11. 2006                     F.X. Šalda a spol. vyfotil Ř., 7. 11.

Nový děkan je prostě borec.

(Dneska nebude pohádka? Ale bude, jen možná trochu kostrbatá, víš?)
 V úterý jsem dorazil do školy v povznesené náladě. Bylo totiž po ranním tělocvičném fotbale a před odpoledním děkanským volnem - ten chlapík prostě ví, jak si zajistit popularitu, klobouk dolů. Takový populismus si nechám klidně líbit. A protože navíc má oblíbená a přímá nadřízená (nu ano, jsem jejím osobním pomocným vědeckým pracovníkem!) Soňa stoná, zkrouhl se můj pracovní den do pouhých dvou seminářů s panem doktorem Wiendlem (na levém horním snímku - osoba s nejkratšími vlasy). Samou radostí jsem ze svého velkoobjemového batůžku vytáhl aparát a začal ihned dokumentovat alespoň část nálady a spolužáků z těchto povznášejích seminářů. Na horním snímku vidíte promítání Tomanovy básně Kousek léta. Vlastně nevidíte, slečna sekretářka ještě musí zprovoznit promítačku. Ale jak vidno z dalších snímků, i bez dočasně nepřítomného a omluveného Tomana je jistě na co koukat.
 Kam oko aparátu pohlédne, samé usměvavé tváře. Jen blondýna z pravého dolního snímku nemá na úsměv čas - musí zrovna  ještě jednou zopakovat své duchaplné literárněkritické postřehy, než nám je s horlivostí a nadšením začně vnucovat.  Ten snímek je zvláštní také tím, že zobrazuje muže-spolužáka, což je skoro tak vzácné, jako vyfotit ženu pracující ve štole či Špínu v mléčném baru. Také tím přebytkem světla, ale to je zase jiná kapitola. Je zkrátka radost s těmito lidmi trávit část svého ještě mládí. Mají dlouhé vlasy a zároveň moc dlouhý rozum. Je tedy těžké si mezi nimi nepřipadat nesvůj. Zvlášť, až se nechám ostříhat.
Zbývá ještě vyřešit otázku, kde je ten Šalda. Víte co, najděte si ho sami, jestli po něm moc toužíte.

 

Názory čtenářů:
kipenzi: Takhle zveřejňovat bohemisty... neni to trestný?!?! :-) Co by na ty tvý komenátře asi Inka řekla...:-)
Řízek: Na katedře je zakázáno fotit? A krmit se může? A Inka by řekla: "Opravdu, mně osobně připadá, že se na pozadí těch rozsáhlých větných konstrukcí děje cosi zcela jiného, že si ze mě -promiňte mi ten výraz, ale vskutku to tak cítím- nevzdělaný autor bohapustě dělá srandu."
kipenzi: Neni, jen foť, já se docela nasmála, když jsem to viděla... Z jakýho semináře je ta fotka s Inkou a Honzou?

Řízek: Inkriminovaný snímek jaksi pochází svým způsobem ze semináře o interpretaci textu, dalo by se říci vlastně.


(8. 11. 21:42)

 

 

 

 

 

 

 

pondělí 6. 11. 2006                     Hřbitovní trní. vyfotil Ř., 5. 11.

O fotbale ani půl slova

Není to tak, že bych se zalekl rozporuplných reakcí na to, co jsem sem včera napsal, a tak narychlo překryl titulní stranu novým snímkem. Už jsem dávno pochopil, že jen velmi malé procento z věcí, počinů a lidí má tu ambici zalíbit se téměř všemu a všem. Více lidí o to usiluje. Pár takových osob znám, ale asi bych s nimi neměnil. Docela mi vlastně stačí občas vzbudit nějakou reakci, i to se vlastně dá považovat za úspěch.
Není to ani tak, že bych ve své sbírce postrádal pokažené mlhavé fotky se zatemněným okrajem. Těch mám taky spoustu - vy jste si snad nikdy nevyfotili omylem prst či jinou tělesnou součást? Na tomto záběru se však jedná o jeden z náhrobků rašovického hřbitova. Ten jsme s tátou navštívili o dušičkovém čase, abychom vzpomněli na zde odpočívající prababičku. Sice to ze záběru není moc patrno, ale tento vesnický hřbitůvek je velmi malebné místo s téměř inspirativním výhledem na okolní vlídné kopečky. Byl zrovna zcela liduprázdný; počasí bylo totiž zrovna zřejmě příjemnější mrtvým než živým. Pršelo a nárazově foukalo, když jsme vystoupili z vozu, svíčka na hrobě nechtěla zprvu hořet a mně vlhl objektiv japonského přítele. Chvíli jsem se rozhlížel po kraji, načež jsme se odebrali za Kájou do auta.
Až doma v teple a suchu jsem zjistil, že se mi jedna z fotek, narychlo ulovených na deštěm omývaném hřbitově, vlastně líbí. A není to tak, že by se musela líbit i vám. Ani moje kecičky pod ní. Koneckonců, ani já se vám líbit nemusím. Prostě jak chcete.
 

(6. 11. 23:13)
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

neděle 5. 11. 2006                     FC Forejt - ÉA Team 06 1:1 (po poločase 0:0). vyfotil Ř., 4. 11.

Nohama zase na zemi (O hlavičkách a tak)

Včera se odehrál další zápas naší milé téměř fotbalové soutěže a naše dechberoucí vystoupení mě přimělo opět vzít klávesnici do ruky a sepsat po čase zase pár řádek pro ty dva návštěvníky, kteří celý den vytvrale zadávají mojí virtuální adresu, by mi nebylo smutno, že nemám dosti návštěv, a nikoho tak nezajímám. (Díky vám!)
Zkrátka, náš dosud stoprocentně úspěšný tým včera poprvé klopýtl - stalo se to za nevšedních okolností na hřišti v ulici Zárubově. Byla zima nesmírná, nesměle sněžilo a k mému velikému divení se nás sešlo tolik, že bychom mohli sami proti sobě sehrát menší turnaj. Soupeř nás loni vyklepl 5:2, tentokrát jsme však začali lépe my; kdyby Pecen s Basítkem proměnili nějakou z jejich šesti půlek šancí, mohlo se to vyvíjet veseleji. Po vyrovnaném prvním poločase za konstantního skóre se přibližně čtvrt hodinky před koncem stalo něco, co nám málem vyrazilo dech. Dostali jsme branku. Po více než pěti hodinách herního času se opět našel hrdina, který mě překonal. Byl to Franta (ač zápis o utkání tvrdí něco jiného), ale já mu to nezazlívám; koneckonců, byl to moc pěkný gól. Nádherná čechraná hlavička pod víko.
 Události pak nabraly rychlý spád. Piškot si v hlavičkovém souboji roztrhl horní víčko a odjel na šití. Pecen po rohovém kopu hlavičkou vyrovnal. Vlasta napřáhl k vítězné trefě, zavřel oči -  a soupeřovým balonem trefil prodejní zahrádku nedalekého OBI, přes plot tak vysoký, že snad ani překopnout nejde. V infarktovém závěru jsme málem inkasovali dalšího polovlastence a po následném rohu a Basítkově obranářském wrestlingu rozhodčí asi zvažoval pokutový kop proti naší brance. Zvážil to pro něj i pro nás správně, i proto jsme nakonec tu plichtu ukopali.
Zápas skončil, ale ještě bylo třeba leccos dořešit. Předně, Vlasta se vydal po své ragbyové vložce hledat jehlu v kupce sena, tedy balon na parkoviště plné potenciálních zlodějů. Pochopitelně nic nenašel, ale vidouce jeho skromnou vizáž (viz snímek), soupeři jistě zaměnili vztek za soucit a žádné kompenzace po něm nechtěli. Já a Franta jsme museli vymyslet, jak se dostaneme domů, neboť z auta se nám mezitím stala sanitka (Piškotovi zrovna sešívali obličej). Úspěšně jsme nalezli nové týmové autobusy 139 a 165, objevili jsme i Vlastíka a vydali se za hořečného rozebírání našich umenšených postupových nadějí každý k sobě domů.
 Hodnocení hráčů po mně nechtějte, bylo jich tam tolik, že bych určitě na někoho zapomněl. Snad jen konstatuji, že nejlepším naším hráčem byl Vlastík - nadělal soupeři nejvíce škody, nejlepším útočníkem soupeře jednoznačně Franta a největším naším metrosexuálem tradičně Pecen.
Krásný večer! 

(5. 11. 18:39)

 

 

streda 1. 11. 2006                     Mezi svazky. vyfotila Samospoust, 1. 11.

Dnes jsem knihovnik

Jsem knihovnik. Sedim tak jako kazdou stredu od dvou do ctyr hodin v male mistnosti s velkymi myslenkami. Zdraham se rici s velkym mnozstvim knih. To by bylo pravdou jen tehdy, kdyby nebyly rozkradene. Aby nebyly rozkradene, vedu si pocitacovou databazi. Knihy jsou tak rozkradene, ale elektronicky zaevidovane. Fyzicky tu nejsou, v pocitaci ano. A i kdyby tu fyzicky byly, nikdo je nechce. Dnes jsem uspokojil jen jednoho ctenare - respektive jeho hlad po vedeni, na co vy nemyslite...
Nepisu hacky. Pocitac, ktery jsem osedlal, cesky neumi. Cesky neumi ani Linda T., jez sedi nedaleko ode mne a opravuje eseje nestastnych prvaku. Zatimco s hruzou vzpominam na nase nekdejsi spolecne seminare a jeste ted se klepu desem a opovrzenim, s krivym a radoby milym usmevem na carodejnicke tvari mi nabizi kavu. Nerozumel bych ji, ale slovo "coffee" zni pomerne povedome i tem, kteri jsou na anglistice omylem. Vytrzen z chmurnych vzpominek blekotam, ze tedy ne, ze uz jsem dnes jedno vykalil. Sice to neni pravda, ale vzpomnel jsem si na Marysu. Byla by skoda zemrit takhle trapne, mezi knizkami, v priseri a zime, nebot u nas se jeste jaksi netopi - proc taky, kdyz se clovek muze trochu vice obleci...
Venku docela fouka. Dokonce natolik, ze vetche okenni tabule vibruji a naplnuji akustickou pustinu jeste jinym, nervoznejsim zvukem, nez je nepravidelne klapani zahumusene klavesnice. Obcas zaslechnu i jine ruchy - to mi asi nekdo na dvore krade kolo. A pokud se mylim, brzy vam jej predstavim - je takove trochu nove, cernejsi nez drive. A ted uz asi zmlknu, dalsi hosti jdou. Nebo si jen pruvan hraje s nedovrenymi dvermi....


(1. 11. 15:22)

Názory čtenářů:-)

Piškot: Ha! Přistižen přímo při činu! Neni to v pozadí tak čistě náhodou moje flaška na kolo ? A ještě má tu drzost že se s ní vyfotí no to je dneska mládež...
Prozrazen při činu.: Průšvih! Ale ještě že neprasklo, že jsem měl na sobě tvoje moirovy drtiče mrazu.